Inden hvalpen kommer hjem – husorden

inden hvalpen kommer hjem husorden

Inden hvalpen kommer hjem og for alvor har meldt sin ankomst, er det en rigtig god idé at have fastlagt en husorden i hjemmet.

Med en husorden menes der: Hvor må hunden sove? Er det tilladt at den ligger i møblerne? Hvad med at tigge ved bordet? Må den springe op? Må den have kælenavne? Osv. osv. 

Hvalpe får det meget lettere, hvis de fra første øjeblik ved hvilke regler, som de skal rette sig ind efter. Det er ikke godt, at lade hunden selv bestemme – så det må man aldrig gøre. Også selvom at det kan være svært at sætte strenge regler for familiens lille nye yndlings.

Men i hjemmet skal i på forhånd blive enige om, hvad der kan tolereres, når hunden bliver voksen. Det er for sent, først at opdrage hvalpen når den er blevet voksen.

En god huskeregel er: Hvalpe skal aldrig have lov til noget, som er forbudt at gøre, når den bliver større.

Vær konsekvent inden hvalpen kommer og i opdragelsen af hvalpen:

Inden hvalpen kommer hjem, skal I beslutte hvilke vendinger som der fast skal bruges, når hunden skal roses eller irettesættes. Det gør det meget nemmere for opdragelse i hjemmet, konsekvens at bruge de samme vendinger hertil.

Husk at bruge lyse blide stemmer, når hun er dygtigt og skal roses. Undgå endelig at være skinger og forskrække hunden med høje lyde. Husk på, at hunde hører alt meget tydeligere end mennesker. Når hunden skal irettesættes eller har gjort noget forkert så brug konsekvent “nej!” eller “føj!”, og gør det akkurat i samme øjeblik, når hunden gør noget forkert. Det hjælper absolut ingenting at skælde ud eller irettesætte flere minutter efter. Her er det bedre, at lade som ingenting, og så være klar til at irettesætte i næste sekund, når hunden gør noget forbudt.

Ved at være 100% konsekvens vil gøre arbejdet med hvalpen hundrede gange lettere – og vil gøre hundelivet for familien meget morsommere. Det kan spare meget energi og tid sammenlagt set, når man fra start er flere point foran i opdragelsen. 

Hundenavne? Og kælenavne?

I familiens husorden skal I også blive enige om, hvad hunden skal hedde. Det forstyrrer hunden, at have 4 forskellige navne den skal aflyde efter – det kan man ikke forvente af den. Vælg gerne blot ét primært navn (og evt. et enkelt andet kælenavn end det der står i stambogen, hvis I absolut ønsker det)

En god regel er at vælge et navn på 2 stavelser. Mille, Pluto, Leo, Luna, Oscar, Buster osv. Flere stavelser kan nemlig være for lange at kalde på, og kan forvirre hunden lidt, da den typisk hører den sidste stavelse mest tydeligt. Undgå også gerne navne med kun 1 stavelse fx: Bo, Ib, Max osv. Det er endnu sværere at kalde efter hunden, da der er ikke flere vokallyde i, og hunden får svært ved at adlyde navnet.


indkøb til hundehvalpe

Indkøb til hundehvalpe

Inden hvalpen kommer ind af døren, så sørg for at have forbered dig med alle de praktiske indkøb til hundehvalp, som I får brug for til den første tid. Det gør den første tid med hund meget lettere.
» Se den komplette liste over indkøb til hundehvalpe her

Leave a Comment

Your email address will not be published.