Hvordan fodrer jeg min hvalp?

hvordan fodrer jeg min hvalp

Mange nye hundeejer spørger sig selv i starten om mad-mængder og typer af foder. For hvordan fodrer jeg min hvalp bedst?

En omkring 8 uger gammel hvalp skal have mad fire gange om dagen. For maven er her endnu for lille til, at nærings behovet kan dækkes ad 2-3 gange.

Først når hvalpen når 4 måneders alderen kan man begynde at reducere antallet af måltider til omkring 3 gange dagligt. Herefter når hvalpen er omkring 1 år, så kan den nøjes med de normale 2 gange om dagen. 

NB! Husk, at ud over maden, så skal hunden uanset alderen altid have adgang til frisk drikkevand.

Et godt tip i starten er, at bruge det samme foder som ejeren af hvalpene brugte i starten. Det skåner hvalpen for evt. Maveonde. Efter et par måneder kan du langsomt skrue op for andet godt kvalitetsfoder, hvis man ønsker det. Her kan man evt. Blade 2 typer af foder i en periode.

Hvor meget foder?

Måltidets størrelse afhænger selvfølgelig både af hunden, hvor aktiv den er og af selve foderet. Men ofte vil du kunne følge anvisningen på foderpakken, som vil være rigeligt.
En hvalp skal selvfølgelig ikke være mager, men det er faktisk bedre, at den er en anelse til den slanke side, end at den bliver for tyk. Med hunde der stiger risikoen nemlig for, at den kan udvikle knogle – eller ledskader ved overvægt.

Giv hvalpen mad ro: 

giv hunden mad ro

Her i artiklen ‘hvordan fodrer jeg min hvalp’, er det også nødvendigt at snakke om madro. Det er nemlig god skik at lave hunden stå i frem og ro med sin mad. Den skal selvfølgelig vænne sig til, at du er nødsaget til at flytte rundt på skålen, fjerne den og stille den tilbage igen. 

Hvis du oplever at hunden knurrer ved madskålen, så er det ikke et tegn på manglende respekt. Det er en mangel på tillid og fortrolighed.

For en hund så er mad en meget vigtig del af livet (såvel som de fleste levende væsener på jorden). Det er derfor naturligt for den, at bevare sit bytte og at skrabe mad til sig. 

Allerede i hvalpens opdragelse er det derfor vigtigt, straks at vænne hvalpen til, at alle i familien godt kan komme til den, når den spiser. Hvis den knurrer, så stop dette med et fast “nej” eller “føj”. Fjern ikke maden til at starte med. Gå i stedet ned i knæ stille ved siden af skålen og snak roligt med stille stemme til hvalpen. Gør det evt. Af flere omgange og hav et par godbidder i lommen, som man kan ligge i madskålen og rose hunden. Giv den herefter lov til at spise i fred. 

Efterfølgende kan man løfte madskålen op, når man lægger godbidden i. Så lærer hunden nemlig, at det betyder noget positivt, når madskålen bliver taget op – og at der er mennesker omkring den, når den spiser.


min hund spiser ikke guide

Min hund spiser ikke?

Selv om du i starten gør alt det rigtige og endda giver hvalpen samme foder som hjemme hos ejeren, så kan du opleve at hvalpen ikke spiser noget. 
» Læs her om hvad du skal gøre, hvis din hvalp ikke spiser

Leave a Comment

Your email address will not be published.