Hvalpetænder

hvalpe tænder pleje

Man skal altid sørge for at holde øje med hvalpetænder i starten. Når hvalpen er 4-5 måneder gammel, begynder den at skifte mælketænderne ud med voksen tænder. Det tandskift varer omkring en måneds tid.

For små hunde, kan det ske, at en voksen tand (som oftest er en hjørnetand) ikke skubber den tilsvarende mælketand ud. Hvis det sker og det irriterer hunden, så bør tanden blive fjernet hos dyrlægen. Der kan nemlig nemt opstå infektion mellem de to tænder, men også give skade på voksentanden. Og i værre tilfælde, kan det også udvikle et skævt bid i hundens mund.

Skal man børste tænder på sin hund?

Ja, efter 4-5 måneder når hvalpen har skiftet mælketænderne ud, så bør man begynde at børste dens tænder. Men det er faktisk en god idé, at tjekke tænderne allerede fra hunden er hvalp.

De fleste hunde synes nemlig ikke særlig godt om, at få børstet tænder eller blive rodet i munden. Så for at gøre det nemmere for jer som ejere, så begynd tidligt. Allerede et par uger efter i har fået hvalpen, så brug en mellemblød tandbørste, og børst ydersiden af tænderne roligt og forsigtigt. Gerne ugentligt (hvis du har tid) er det godt at tjekke efter mulige belægninger. På den måde er det allerede en rutine for hunden, og selve tandbørstningen fremover vil blive en del lettere.

NB! Brug ikke din egen tandpasta til hundens tandbørstning. Det er ikke velegnet til hunde, det skummer ofte for meget og har en for skarp smag, og det kan hunden ikke lide. Se anbefalede mærker nedenfor.


Tandbørste og tandpasta til hunde:

  1. Tandpasta med leversmag – super til både hvalpe og voksne hunde:
tandpasta til hunde med leversmag

Tandpasten fra mærket KW er specialt udviklet til hunde. Modvirker dårlig ånde, plak, tandsten og andre belægninger. En populær tandpasta med leversmag, som både hunde og hvalpe er vild med.
Detaljer: Indeholder 50 ml og holder længe, da man bruger meget lidt ved hver børstning.

» Køb tandpastaen fra 75 kr.

Du kan også bruge en “hundetandbørste”, som man kan købe i udvalgte forretninger. Det er typisk en lille børste, som man trækker ned over sin pegefinger.

Sådan børster du hvalpens tænder:

Hold forsigtigt over hundens næseryg og løft læben på oversiden. Børst med en hundetandbørste i meget rolige bevægelser – på hundens fortænder, hjørnetænder og kindtænder.

Tandbørstning på både hunde og hvalpe skal ikke udvikle sig til nogen kamp. Så hvis du kan mærke, at hunden ikke er oplagt til det, så træn i meget korte sekvenser. Husk altid at rose hunden stille og roligt, mens du er i gang med tandbørsten.

Pas på tænderne – fra hvalpetænder til voksentænder:

hvalpetænder og voksne hunde

Når hundens hvalpetænder er skiftet ud med voksentænder, skal de vare hele hundelivet. Derfor er det vigtigt, at man sørger for at aktivere tænderne med fx et kødben.

Tænderne skal bruges, for at de kan blive ved med at være sunde. Giv derfor hunden et kødben gerne hver 2. eller 3. uge. Det må gerne være okse – eller kalveknogler, da de er bedst fordøjelsesmæssigt. Men hold øje med om hunden kaster op eller får maveproblemer. Der er nemlig nogle hunde, som ikke tåler disse kødben særlig godt. De kan få forstoppelse eller diarré (læs mere om det her), og her er det bedst helt at lade være med knogler som kødben. Brug her andre hårde dele som fx store grene, en kæp, rå kartofler, gulerødder m.m. 

Tænder hos voksne hunde:

Hvis de gule belægninger får lov at sidde på tænderne, kan det udvikle sig til tandsten – som kan give betændelse og dårlig ånde. Det sker meget ofte hos voksne og ældre hunde. Men som ejer bør man altså sørge for, at få dette ordnet regelmæssigt. Det kan være slemt ildelugtende i hjemmet, men det kan også gøre, at man tager personligt afstand fra sin hund. Så ligesom med børn, så bør der foregå en vis respekt og form for regelmæssig pleje af hunden.

Hvis det er meget slemt med tænderne, så er det bedst at få dyrlægen til at foretage en rensning og grundig polering. Det er derfor godt med et nogenlunde ugentligt tjek, så man ikke opdager tandproblemer før det bliver et større problem.


legetøj til hundehvalpe anbefalede produkter

Legetøj til hunde

Både ældre hunde og små hvalpe skal opleve deres omgivelser og derfor kan legetøj til hundehvalpe være en god måde, at få dem aktiveret. 
» Her er en komplet guide til anbefalet hundelegetøj

Leave a Comment

Your email address will not be published.