Hvalpetænder

hvalpe tænder pleje

Man skal altid sørge for at holde øje med hvalpetænder i starten. Når hvalpen er 4-5 måneder gammel, begynder den at skifte mælketænderne ud med voksen tænder. Det tandskift varer omkring en måneds tid.

For små hunde, kan det ske, at en voksen tand (som oftest er en hjørnetand) ikke skubber den tilsvarende mælketand ud. Hvis det sker og det irriterer hunden, så bør tanden blive fjernet hos dyrlægen. Der kan nemt opstå infektion mellem de to tænder, men også skade på voksentanden. Det kan også udvikle et skævt bid i hundens mund.

Sådan tjekker du hvalpens tænder:

Lige fra hunden er hvalp, så bør man tjekke dens hvalpetænder. Gerne ugentligt (hvis du har tid), så tjek efter mulige belægninger. Desværre synes mange hunde ikke særlig godt om, at få børstet tænder eller rodet i munden. For nemhedens skyld, så bør man begynde tidligt! Allerede når hvalpen er kommet hjem, så brug en mellemblød tandbørste, og børst ydersiden af tænderne. Du kan også få specielt tandpasta med leversmag. 

NB! Brug ikke din egen tandpasta til hundens tandbørstning. Det er ikke velegnet til hunde, det skummer ofte for meget og har en for skarp smag, og det kan hunden ikke lide.

Du kan også bruge en “hundetandbørste”. Det er typisk en lille børste, som man trækker ned over sin pegefinger. Her man kan endda få special hundetandpasta, og følgende kan i høj grad anbefales at købe:

Pas på tænderne!

hvalpetænder og voksne hunde

Når hundens hvalpetænder er skiftet ud med voksentænder, skal de vare hele hundelivet. Derfor er det vigtigt, at man sørger for at aktivere tænderne med fx et kødben.

Tænderne skal bruges, for at de kan blive ved med at være sunde. Giv derfor hunden et kødben hver 2. uge. Det må gerne være okse – eller kalveknogler, da de er bedst fordøjelsesmæssigt. Problemet er dog, at mange hunde faktisk ikke tåler dem særlig godt.

De kan få forstoppelse eller diarré, og her er det bedst at lade være. Brug her andre hårde dele som fx store grene, en kæp, rå kartofler, gulerødder m.m. 

Tænder hos voksne hunde:

Hvis de gule belægninger får lov at sidde på tænderne, kan det udvikle sig til tandsten – som kan give betændelse og dårlig ånde. Som ejer bør man sørge for at få ordnet dette på hunden. Det kan være slemt ildelugtende i hjemmet, men det kan også gøre, at man tager personligt afstand fra sin hund. Så ligesom med børn, så bør der foregå en vis respekt og form for regelmæssig pleje med hunden.

Hvis det er meget slemt med tænderne, så er det bedst at få dyrlægen til at foretage en rensning og grundig polering. Det er derfor godt med et nogenlunde ugentligt tjek, så man ikke opdager tandproblemer før det bliver et større problem.


legetøj til hundehvalpe anbefalede produkter

Legetøj til hunde

Både ældre hunde og små hvalpe skal opleve deres omgivelser og derfor kan legetøj til hundehvalpe være en god måde, at få dem aktiveret. 
» Her er en komplet guide til anbefalet hundelegetøj

3 thoughts on “Hvalpetænder”

  1. Pingback: Legetøj til hundehvalpe – Her er anbefalet legetøj til den lille hundehvalp

  2. Pingback: Min hvalp bider – tips og tricks til hvad du skal gøre

  3. Pingback: Tyggeben til hvalpe – Hvilke kødben skal jeg vælge?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *